Американски бобър

Castor canadensis

Информация и функции

Американският бобър, американският бобър или канадският бобър е най-големият гризач в Северна Америка и един от двата вида бобри, които съществуват по света. В Канада този бобър е строител на най-големия естествен язовир в света. Дължината му е около 850 метра и може да се види от космоса.

Описание на американския бобър

Този бобър представя голямо разнообразие от характеристики на приспособяване към неговия полу-равен живот. Тя е здрава и мускулеста, покрита с гъста червеникавокафява или черна козина, която не оставя водата да премине към кожата, когато плува. Има къси, кръгли, тъмно кафяви уши. Неговите задни крака (паяжини) са по-дълги от предните, чиито нокти имат голяма дължина, за да улеснят работата на изкопа и обработката на храната. Черепът и челюстите му са доста големи и тежки, защото животното се нуждае от подкрепа и укрепване, когато гриза дърветата.

Може да се интересувате и от… Platypus

Издънките на северноамериканския бобър са изключително дълги и може би най-разпознаваемата им черта. Те са покрити с оранжево вещество, което ги защитава и те растат през целия живот, тъй като непрекъснато се износват. Както ноздрите, така и ушите могат да бъдат затворени, за да се предотврати навлизането на вода във вътрешните проходи, а очите им са защитени с мигателна мембрана. Опашката на канадския бобър е люспеста и в основата му има жлези, които отделят вещество, което използва за маркиране на нейната територия.

Смята се, че дължината му е между 74 и 90 сантиметра, а теглото му е между 11 и 32 килограма.

Разпространение на американския бобър

Обхватът на разпространение на американския бобър обхваща Северна Америка, с изключение на Северна Канада и южните щати и Мексико. Беше запознат и с Аржентина, Финландия и Източна Русия.

Живее близо до лагуни, езера и потоци в дупки, които включват материали като мъх, клони, пръчки и кал.

Американски бобър в Канада-Beaver canadensis

Поведение на американския бобър

Това е нощна форма, която дълго време остава във водата. Затова той е отличен плувец и има способността да остане потопен в продължение на 15 минути. По същия начин, както евразийския бобър, той е опитен строител на естествена плячка.

Живейте в групи, наречени колонии, съставени от около 8 индивида, свързани помежду си. Всички те са много териториални и си сътрудничат в грижата за своя район, събирането на храна и изграждането на язовирите. Ако човек усети опасност, той предупреждава другите, като удря опашката срещу водата, действие, което генерира силен звук, достатъчно, за да привлече вниманието на други бобри. Но това не винаги е ефективно, защото много пъти предупрежденията на младите хора се пренебрегват.

Хранене с американски бобър

Като тревопасно животно канадският бобър се храни най-вече с кора и мека тъкан, която расте под нея, наречена "камбий", в допълнение към водната растителност, леторастите, корените и целулозата. За да усвои това, бобърът е снабден с микроорганизми в торбичката, която е между дебелото черво и тънките черва.

Диетата им включва главно кора от върба, топола, бреза и елша.

Възпроизвеждането на американския бобър

Мъже и жени достигат репродуктивна зрялост на възраст около 3 години и след това поддържат моногамна система за чифтосване, освен ако един партньор не умре. Ако е така, другият бобър е в състояние да потърси нов партньор.

Размножаването става между януари и март или между ноември и декември, като южните индивиди са по-късно. Периодът на бременността съответства на приблизително 3 месеца, а потомството развива своето палто в тялото на женската. Когато се раждат, малките имат отворени очи и могат да плуват 24 часа по-късно.

Отбиването се случва на 2 седмици от живота на потомството, но те са склонни да останат с майка си цял месец.

Заплахи на американския бобър

Много животни се хранят с бобъра, така че трябва да се грижат за естествените хищници. Сивите вълци, койоти, пуми, мечки, риси и лисици се възползват от възможностите да преследват някои нищо неподозиращи канадски бобри.

От друга страна, в началото на XIX век това животно е широко ловувано от човешките същества, които търсят кожата му и кастореума, вещество, използвано за маркиране на територията. Въпреки това, благодарение на защитата, предоставена в края на ХІХ и началото на ХХ век, броят на индивидите се увеличи. В момента статутът му е "Малката грижа" в Червения списък на IUCN, но той все още поддържа заплахата от улавянето му от кожата.

Статии, свързани с американски рици

Евразийски бобър