Син кит

Balaenoptera musculus

* С любезното съдействие на NOAA

Синият кит, наричан още rorqual blue, е мистик на китоподобни (има бради вместо зъби), който принадлежи на семейството Balaenopteridae. Известен е като най-голямото животно на Земята, достигащо до 30 метра дължина.

Разпространение на синия кит

Говори се, че синият кит е космополитен, защото е разпространен в световните океани, с изключение на Арктика. Нито се среща в някои морета, като Беринг, Средиземно море и Охотск.

Той обитава главно континентални шелфове и открити ледени полета, въпреки че присъствието му е регистрирано в дълбоки води. Понастоящем в северната част на Тихия океан и в Северна Антарктика се намират най-големите популации от сини китове в света.

Може да се интересувате и от ... Сперматозоид

Описание на синия кит

Синият кит е най-голямото животно, регистрирано в света. Твърди се, че тя заема трета позиция по дължина след медуза грива на лъва и червения шнур на ботуша, и надминава височината на старите динозаври. Невероятно е, че е с дължина до 30 метра и тежи между 170-180 тона. Екземплярите, които обитават южното полукълбо, са по-големи от тези на северното полукълбо, а женските обикновено са по-големи от мъжките.

Тялото му е удължено и има широка глава. В горната му част има 2 дихателни отвора или спирала, които са дупки, през които диша. Вместо зъби, има бели бради, кератинови структури, подобни на четините на четка или метла и служещи за улавяне на малка плячка. Големият му език тежи 2,7 тона и може да побере 90 тона вода и храна в челюстта му. Сърцето тежи около 600 кг.

Снимка: US National Oceanic and Atmospheric Administration

Въпреки големия размер, който го характеризира, синият кит може да достигне скорости от 50 км / ч, когато инстинктът му възприема някаква заплаха наблизо, въпреки че обикновено дебитът му е 22 км / ч и когато се храни, намалява още повече до 5-6,5 км / ч. Можете също така да се потопите на дълбочина от 100-500 метра.

Този морски гигант е в състояние да остане под вода за периоди от 10 до 20 минути и след това да излезе да диша на повърхността и да пусне гъста струя пара, която може да се види на няколко метра, тъй като успява да достигне височини от 6 до 12 метра. Нейният впечатляващ капацитет на белите дробове е 5000 литра.

Поведение на синия кит

Като цяло китовете на утъпка са по-уединени от делфините. Възможно е да се видят само сини китове, по двойки или в малки групи, съставени от 7 индивида. Само в някои случаи до 60 от тях могат да бъдат събрани в една и съща област, особено когато има голямо количество храна.

По-голямата част от популациите на Balaenoptera musculus са мигриращи: те прекарват зимата в по-топлите води на ниските географски ширини, през пролетта се насочват към студените води близо до северното и южното полукълбо, през лятото прекарват хранене на високи географски ширини и през есента. те се връщат в топли зони. Само някои популации предпочитат да не мигрират.

Известно е, че синият кит произвежда звука по-интензивен от този на всяко друго животно.

Хранене на синия кит

Диетата му се основава главно на крил и може да консумира до 40 милиона от тези ракообразни на ден. След като затвори челюстта си, той изважда излишната вода, като държи храната си с брадите си. Други видове са случайно погълнати от този бозайник, като малки риби, калмари и други ракообразни.

Син кит се нуждае от приблизително 1,5 милиона калории на ден, за да получи достатъчно енергия, за да я поддържа активна.

Възпроизвеждане на синия кит

Достига до полова зрялост на възраст между 5 и 10 години. Периодът на бременността продължава около 10 и 12 месеца, а женската ражда само едно телешко на всеки 2-3 години, което се ражда през зимата в топла вода от ниски географски ширини. При раждане те са с дължина от 7 до 8 метра и тежат до 3 тона, както и хипопотам в зряла възраст. Младите се хранят с кърмата за около осем месеца.

Синият кит има дълга продължителност на живота, оценена най-малко 80-90 години.

Снимка: US National Oceanic and Atmospheric Administration

Хищници на синия кит

Единственото морско животно, което обикновено атакува синия кит, е косатката, но тъй като е много голяма китоподобна, тя предпочита да се сблъска с младите или старите и болни възрастни. Синият кит е вид, застрашен от изчезване поради няколко фактора. Сред тях е смъртта на няколко екземпляра, дължащи се на наранявания, причинени от големи кораби или заловени в риболовни мрежи. По подобен начин глобалното затопляне е причинило океанските морета да променят температурата си и следователно оцеляването на крил и други видове, необходими за кита, започва да бъде застрашено.

Понастоящем ловът на сини китове се наказва на всеки континент от 1966 г. насам, въпреки че е известно, че това не винаги се спазва от групи незаконни ловци по света, които се възползват от различните части на своята анатомия. Червеният списък на Международния съюз за опазване на природата класифицира синия кит като застрашен вид.

5 Любопитство на Синия кит

Преди това Антарктическо море бе домакин на най-голямото население от сини китове.

- Теглото на един син кит се сравнява с това на 35 слона.

- Човек с малък тен може да се впише идеално в една от главните артерии на синия кит.

Костите на перките му са подобни на тези на човешка ръка, с всичко и с пръсти.

- За разлика от рибите, нищо не премества опашката отгоре надолу, а не от едната страна на другата.

5 Статистически данни за синия кит

-В периода между 1914 и 2013 г. общото население на синия кит е намалено със 70-90%.

- 25% от зрелите сини китове показват белези от атаки на кит убийци.

- Вашият мозък представлява само 0.007% от общото ви телесно тегло.

- Само в южното полукълбо от 1904 до 1967 г. са починали около 350 000 сини кита.

- От края на лова на сините китове в Съветския съюз населението на Антарктида нараства с около 7,3% годишно.

Статии, свързани с Синия кит

Гърбав кит