Обикновен океански делфин

Delphinus delphis

Информация и характеристики

Общият океански делфин е известен също като късоречен делфин и принадлежи към одонтотетите (зъбни) китоподобни. Има и друг вид, който не бива да се бърка с този, наречен крайбрежен общ делфин.

Разпространение на общия океански делфин

Обитава тропическите и субтропичните води на Атлантическия и Тихия океан. Те се срещат и в Средиземно море, Черно море, Мексиканския залив и Червено море. Някои екземпляри са открити в Индийския океан и в японските морета.

Те избират да плуват в райони, където температурата надвишава 10 ° C. Те се движат до 11 км / ч, но когато искат да достигнат храна, ускоряват около 47 км / ч.

Може да се интересувате ... Orcas

Описание на общия океански делфин

Той е един от най-малките делфини с дължина от 1.5-2.4 метра и тегло от 100 до 136 kg, които са по-малки от мъжките.

Клюнът е удължен и по-остър от другите видове делфини. От всяка страна на челюстта те съдържат 20 или повече силни, остри и извити зъби, идеални за избягване на жертвата.

Оцветяването е една от основните му характеристики, тъй като горната гръбна част е тъмно сива, а вентралната - бяла. Тъмна ивица се простира от долната челюст до една от перките му.

Общ океански делфин - Delphinus delphis

Поведение на общия океански делфин

Те са много социални и почти никога не ходят сами. Те винаги извършват дейностите си придружени от други членове, като са един от най-изобилните видове и с най-голям брой членове.

Те също са много игриви като повечето делфини и изпълняват различни видове акробатика, излизащи от водата. Възрастните делфини се спазват и често действат като "майстори" на по-млади екземпляри.

Делфините като цяло са били считани за много интелигентни животни поради поведенчески проби, за които се смята, че са типични за човека. Този вид показва привързаност и съпричастност към болни спътници, като им помага да дишат на повърхността, когато не могат да го направят сами. Когато някой умре, други показват тъга и когато ги отхвърлят, особено в плен, те се вълнуват и започват да играят.

Те нямат много добро зрение, особено в тъмни и тъмни води, но се ръководят от звуци. Те комуникират чрез вокализации, подобни на свирка.

Хранене на общия океански делфин

Те се хранят с калмари, октоподи и риби като сардини, аншоа и мерлуза, като могат да консумират малко повече от 9 кг на ден. Те обикновено изтласкват плячката си от водата и ги улавят във въздуха.

Възпроизвеждане на общия океански делфин

Те са живородени и майките обикновено имат бебе, въпреки че има случаи на раждане на близнаци и тризнаци. Те достигат максимална полова зрялост на 15-годишна възраст.

В периода на ухажване мъжете и жените търкаят перките си и плуват от едната страна до другата, като съединяват телата им, за да се съединят най-накрая с корема в корема.

Периодът на бременността е максимум 12 месеца, а потомството се ражда приблизително на 92 см дължина и от 11 до 16 кг тегло. Новороденото приема мляко с помощта на джетове, хвърлени от майка му в продължение на шест месеца, за да се консумират твърди храни.

Средната му продължителност на живот в дивата природа е на 20 години.

Заплахи на общия океански делфин

Съществува обширна популация от общи океански делфини, но поради неконтролирано убиване, случайни улови в риболовни мрежи и замърсяване, което навлиза в техните местообитания всеки ден, са въведени закони за опазването и опазването на този и други хиляди морски видове, които са в опасност от изчезване.