Дълги нос акробат делфин

Stenella longirostris

Информация и функции

Той е известен и с други имена: делфин, дълбок клюн, делфин и въртящ се делфин. Името й се носи по навик да изпълнява акробатични изложби, в които се обръща по собствената си ос и скача във въздуха.

Той е най-често срещаният вид делфини от тропическите открити морета. Той принадлежи към реда Cetacea и семейството Delphinidae .

Описание на дълго акробатния делфин

Това е малък и тънък вид делфин, чиято дължина е между 129 и 235 сантиметра, а теглото му е между 23 и 79 килограма. Муцуната му е дълга и гръбната й перка има триъгълна форма. Външното оцветяване на тялото му следва 3-тонен модел: гърбът е тъмно сив, коремът е бял, а страните са светлосиви. Тъмна лента се простира от едното око към перката.

Може да се интересувате и ... Обикновен океански делфин

Мъжът има постнатална гърбица и обикновено е по-голям от женския.

Разпространение и местообитание

Този вид делфин е роден в Атлантическия, Индийския и Тихия океан и обитава тропическите и субтропичните води. Той се среща редовно между 40 ° север и 40 ° южно. Намира се в крайбрежните води и островите, но в тропическия източен Тихи океан живее далеч от брега. Основно пелагичен, прекарва много малко време в дълбоки води.

В общи линии акробатният делфин може да бъде в различни местообитания в зависимост от сезона.

Дълги нос акробат делфин - Stenella longirostris

Поведение на дългокосния акробат делфин

Това е животно с доста социално поведение, както с неговите роднини, така и с други видове. Тя се движи във водата заедно с други делфини и заедно образуват училища, които се различават по брой на индивиди, те могат да бъдат няколко до 1000 души. Понякога се свързва с други видове делфини и китове. Те общуват помежду си чрез ехолокация, чрез ласки и чрез модели на плуване.

Те обикновено почиват в плитки води и са склонни да отиват в същата област всеки ден. Когато приключи, тя се отдалечава и отива в по-дълбоките зони, за да се храни. Известно е също, че той извършва миграции, следвайки топлите течения.

Известен е с въздушната си акробатика. Обикновено се вижда плуване по вълните, произведени от носа на лодките.

Хранене с дълги нос акробат делфин

Той е месояден вид, който се храни с мезопелагични и епипелагични риби. За да се хранят, тя се движи в морето и консумира плячка, докато се отдалечава от брега. Повечето от неговата плячка мигрират вертикално.

В диетата си тя включва месото от малки риби, калмари и скариди и може да бъде потопено на 300 метра, за да ги хване.

Възпроизвеждането на акробатния делфин с дълги носове

Тя е полигамна. Акробатният делфин се съчетава, когато нивата на хормоните са високи, което се случва 1 или 2 пъти годишно. Така мъжкият делфин открива момента, в който женската е готова да се чифтосва и следователно я преследва.

Първо, мъжът се подчинява на жената, като я гали с муцуната, на която жената реагира по същия начин, ако я приеме. След това той се позиционира така, че той въвежда сексуалния си орган в женския и пренася спермата. След период от 10 месеца се ражда бебе, което е кърмено за около 2 години.

Всеки пол става полово зрял в различна възраст. Докато жената може да се възпроизвежда от 4-7-годишна възраст, мъжът достига зрялост около 3 години по-късно.

Заплахи от дълги нос акробат делфини

Животът на дългоносещия акробат делфин е застрашен от замърсяване на местообитанието му с вещества като ДДТ и ПХБ. Туризмът засяга и здравето на неговото местообитание.

Една от най-сериозните заплахи за този вид е рискът да бъдат хванати в капана на мрежите за улов на риба тон. В средата на миналия век почти половината от населението на акробатите делфини е било убито в резултат на риболов с мрежи. В момента Международният съюз за опазване на природата класифицира в "Неадекватни данни" положението на дългокосния акробат делфин.