Раиран делфин

Stenella coeruleoalba

Информация и функции

Този малък делфин, значително проучен, е член на Cetacea от семейство Delphinidae и от рода Stenella. Името Coeruleoalba се отнася до характерните ивици на фланговете, тъй като се състои от 2 думи на латински: caeruleus (тъмно синьо) и albus (бяло).

Описание на шарен делфин

Най-прочутата характеристика на делфина и го отличава от другите делфини (като се има предвид сходството му с другите видове) е оцветяването на тялото му. Той има 1 или 2 ленти около очите, които се простират към гърба и се разширяват в гръбната перка. Две други черни ивици минават зад ушите, единият от които завършва под перката; другата е по-дълга и криви към страните и корема. Перките имат черни ивици. От друга страна, хълбоците са със синьо-сив тон.

Може да се интересувате и ... Розов делфин

Тялото е венец, с висок гръбен перка, тесни перки и дълга, тънка муцуна. Възрастният е с размери от 2,4 до 2,6 метра и тежи от 150 до 160 килограма. Сексуалният диморфизъм е лек, но мъжът е по-голям и по-тежък от женския.

Разпространение и местообитание на шарен делфин

Разпространява се в умерените и тропическите води по света и е най-разпространеният вид делфини в Средиземно море. Намира се и на изток и на запад от Тихия океан, в Атлантическия океан, Индийския океан, Карибско море и северния Мексикански залив. Живял е и в Адриатическо море, но последният път, когато в тези води е бил забелязан раиран делфин, е бил през 1996 г. близо до остров Крък.

Това е пелагичен вид, който предпочита да обитава тропическа и крайбрежна среда. Той има тенденция да избягва температури под 20 градуса по Целзий.

Поведение на делфина

Той е много общителен вид и може да се събира в групи до 1000 индивида, но обикновено няма нищо, заедно със 100-500 делфини от същата възраст. Съществуват три типа групи: млади хора, репродуктивни възрастни и не-репродуктивни възрастни. Младите се присъединяват към групата на младите хора на възраст около 2 години.

Много активен, райеният делфин обикновено извършва различни въздушни маневри: скача от водата, плува по вълната, произведена от лодките и скача, като върти опашката. Той може да излъчва някои звуци, вероятно за да общува с връстниците си (вокализиращи писъци и свирки).

Хранене на райе делфин

Плетеният делфин е опортюнистичен хищник. Диетата му варира в зависимост от района, в който се намира, но обикновено се храни с риба, калмари, октопод, антарктически скариди и други ракообразни, главоноги и костни риби.

Хората от Средиземно море консумират главно главоноги (в разследването те представляват между 50 и 100 процента от съдържанието на стомаха), докато екземплярите от Североизточния Атлантик ядат повече риба, особено треска.

Известно е, че се храни с пелагични или бентопелагични зони по континенталния склон, или с други думи, на ръба на континенталния шелф. Той може да потъне на 700 метра, за да отиде в търсене на плячката си.

Размножаване на раиран делфин

Въпреки че няма строго определена възраст за пристигане на полова зрялост, мъжът може да се чифтосва между 7 и 15 години, докато жената е готова на възраст между 5 и 13 години. Последните изследвания показват, че дължината е по-влиятелна в подходящия момент за възпроизвеждане; след като достигнат малко повече от 2 метра, можете да го направите.

През зимата раиният делфин е готов да се размножава, но в Тихия северозапад сезонът на размножаване е през лятото, докато в Средиземно море е през есента. Навиците на ухажване не са точно известни.

След 12 или 13 месеца след чифтосването, женската ражда едно теле, което е по-малко от 1 метър дължина и тежи около 11 килограма. Отбива се до 16-месечна възраст.

Женската може да ражда само веднъж на 3 или 4 години.

Заплахи от раиран делфин

Най-големите заплахи за този делфин са антропогенни, т.е. човек представлява опасност за неговото оцеляване, като деградира неговото местообитание и риболов безразборно. Прекомерният риболов в районите, в които живее, води до значително намаляване на предлагането на храна и следователно делфинът страда от някакъв стрес поради недостига на храна. Замърсяването с органохлорни съединения намалява тяхната устойчивост към болести и освен това обикновено се случва случайно да бъдат уловени.

За останалата част, шарен делфин е обект на естествени хищници, които включват акули, китове убийци и китове.

Понастоящем неговият статут в IUCN е от "Minor Concern".