делфин

Семейство Delphinidae

Информация и характеристики

Делфините (Delphinidae), наричани обикновено океански делфини, са част от семейството на китоподобните одоноцети (зъбни), което е много разнообразно, съставено от повече от 30 вида групирани в 17 рода. Членовете на това семейство присъстват във всички океани на света, както и в моретата и дори в реките.

Описание на делфините

Те имат удължена муцуна и глава с дупка, която използват за дишане. Измерването му варира между 1.2 и 9 метра (последното в случая на косатки ). Мъжките са по-големи от женските.

Може също да се интересувате ... Тривия за интелигентни животни

Делфините излъчват звуци, изпълняват танцови движения и изскачат от водата, за да общуват, ориентират и улавят плячка. В допълнение към това, те използват ехолокация, която им позволява да имат повече информация за плячката си по време на лов. Неговите звуци са разделени на честотни модулирани свирки, изблици на звуци и кликвания. Последните се използват по време на ехолокация.

Тяхното венозно (удължено) тяло им дава възможност да плават плавно и да намаляват водоустойчивостта на движенията. Нейната опашна перка позволява на задвижването и гръдните перки да ги насочват, когато плуват. Челюстите на делфините са съобразени с хомодонтни зъби, т.е. зъбите са еднакви.

Мозъкът на тези китоподобни е сравнително голям и добре развит, тъй като се счита за един от най-интелигентните животни в света и се изисква както в увеселителни центрове за забавление, така и в здравни заведения за лечение на деца и възрастни с увреждания. Това, разбира се, предизвика смесени мнения.

Хранене на делфините

Те са хищници. Малките риби и калмарите са основните храни в диетата на делфините.

За да ловуват, те използват ехолокация, чрез която могат да открият морски животни, докато не бъдат погребани в пясъка. Те също така изпълняват и други техники, като „ударената риба”, използвана най-вече от вида на делфините. Тук делфините образуват групи, където те заобикалят рибите, които ги присвояват, така че да се отделят от пейките, образувани от стотици от тях. Орката, от друга страна, поглъща тюлени, пингвини, птици и дори сиви китове, особено младите или старите и болните възрастни.

Орката, лошо наречена "кит убиец", трябва да подходи внимателно, за да изненада плячката си; Когато са на места по-близо до полюсите, те са склонни да ударят ледените брегове, така че животните, които са там, губят равновесие и да попадат в морето.

делфини

Раиран делфин
Дълги нос акробат делфин
Общ океански делфин
Розов делфин
Делфин

Възпроизвеждане на делфините

Периодът на бременността варира в зависимост от вида, но обикновено продължава от 11 до 12 месеца, с изключение на китовете-убийци, което може да отнеме до 17 месеца. Обикновено делфините имат млад.

Мъжете обикновено са агресивни по време на чифтосването, поради уменията да получат жена. Сексуалната активност започва преди да достигнат полова зрялост. Научно е доказано, че делфините имат сексуални отношения не само поради необходимостта от размножаване, но и от установяване на социални връзки.

Хищници на Делфина

Единствените хищници на делфините са някои видове акули и хора. В някои случаи китът-убиец също представлява опасност, особено за по-малките видове делфини.

Заплаха, която засяга не само тези китоподобни, но и цялото морско биоразнообразие, е замърсяването на океаните, моретата и реките, които ежедневно се отровят с пестициди, промишлени и селскостопански отпадъци, които застрашават живота на вида. Дълбоки рани на делфините, направени от лодките, също са чести. Смъртта на тези китоподобни също е често срещана, защото те са хванати в безотговорно забравени риболовни мрежи. В момента в Япония има жестоко клане срещу делфини, защото те се считат за гастрономически деликатес и се възползват от много от техните части на тялото.